کاوش موضوع تعلل
صفحه اصلی
تعلل
اهمالکاری یا فَردافِکَنی یا تعلل (به انگلیسی: Procrastination) خودداری از انجام وظیفهای است که لازم است تا موعد مشخصی انجام شود. میتوان از آن به عنوان به تأخیر انداختن (از سر عادت یا آگاهانه) آغاز یا پایان کاری، با علم به پیامدهای منفی این تأخیر نیز یاد کرد. اهمالکاری تجربه انسانی رایجی است که شامل به تأخیر انداختن امور روزانه یا حتی وظایف مهمی مثل حضور در یک قرار ملاقات، ارایه یک گزارش کاری یا تکلیف دانشگاهی، یا حل و فصل یک مشکل استرسزا با شریک زندگی است. اگرچه به دلیل تأثیر مخرب آن بر بهرهوری فردی و همراه شدن آن با افسردگی، عزت نفس پایین، احساس گناه و بیکفایتی، معمولاً یک ویژگی رفتاری منفی تلقی میشود، اما در شرایط خاصی که اقدام کردن میتواند سبب نتایج پرخطر یا منفی شود یا احتیاج است تا برای رسیدن اطلاعات جدید منتظر ماند، اهمالکاری میتواند واکنش درستی در نظر گرفته شود.
از دیدگاه فرهنگی، در دانشجویان از هر دو فرهنگ غربی و غیر غربی نشانههایی از اهمالکاری آموزشی دیده میشود اما دلایل آن متفاوت است. دانشجویان از فرهنگ غربی برای خودداری از مواجه شدن با پسرفت کردن یا عدم موفقیت در یادگیری متناسب با سطح انتظارشان تمایل به اهمالکاری دارند در حالی که دانشجویان از فرهنگ غیر غربی برای اجتناب از بیکفایت جلوه کردن یا کمتوانتر از همکلاسیها ظاهر شدن اهمالکاری میکنند. همچنین اهمیت تأثیر تفاوت دیدگاههای فرهنگی در زمینه مدیریت زمان نیز باید در نظر گرفته شود. برای مثال در فرهنگهایی که دید چندگانه (Multi-Active) به زمان دارند، اولویت به تمام شدن کار درست پیش از موعد داده میشود. اما در فرهنگهایی با دید خطی (Linear-Active) به زمان، بیشتر تمایل دارند تا زمان مشخصی برای وظیفهای در نظر بگیرند و فعالیت را با به اتمام رسیدن زمان آن متوقف کنند.
انواع مختلف اهمالکاری (مانند تحصیلی/غیرتحصیلی یا رفتاری/غیرارادی) روابط بنیادی علت و معلولی مخصوص به خود دارند. رایجترین عوامل مؤثری که در پژوهشهای حال حاضر برای این پدیده شمرده شده است شامل: نادیدهگیری آینده، سطح آگاهی از وظایف، توانایی تصمیمگیری و تمرکز میشود.
در مطالعهای بر الگوهای رفتاری کبوترها با استفاده از مفهوم خشنودی سپرده شده، نشانههایی از منحصر نبودن اهمالکاری به انسانها و وجود آن در برخی از جانوران دیده شده است. آزمایشهایی در این زمینه شواهد روشنی دال بر اهمالکاری کردن کبوترها کشف کردند که در آنها کبوترها انجام دادن یک وظیفه پیچیده در آینده را به یک وظیفه ساده ولی فوری ترجیح میدهند.... بیشتر در ویکی پدیا